Livestream wordt lifeline met publiek

De livestreams die veel podia en artiesten in deze tijden van sluiting aanbieden voorzien in een behoefte, zo blijkt uit het omnibusonderzoek dat Terra Nova samen met MSI-ACI sinds mei dit jaar uitvoert onder publiek van podiumkunsten.

Ruim een kwart van de podiumkunstbezoekers heeft in de afgelopen maanden een livestream of online-registratie meegemaakt. Deze registraties worden gemiddeld met een ruime 7 beoordeeld; niet zo hoog als de waardering 8 voor de real life voorstellingen en concerten, maar wel een goede tweede. Voor een derde van het publiek is het een goede vervanging voor een ervaring in theater- of concertzaal. Bijna vier op de tien geven bovendien aan – om een unieke ervaring niet te hoeven missen – graag voor een eenmalige livestream-registratie te betalen. In de waardering speelt connectie tussen de zaal en thuis een rol.

“De livestream was een fantastische oplossing en alsnog ook erg goed en fijn.”
“Fijn om de artiest weer te zien. Het voelde toch een soort persoonlijk.”
“In tijden als dit waardeer ik de mogelijkheden die we hebben -voornamelijk online- meer dan ooit. Het is fijn om een livestream of online concert te kijken, mits goed geregeld en entertaining.”
“Fijn dat ook wij thuisblijvers welkom werden geheten.”

Livestreams verstevigen de relatie tussen artiest/zaal en publiek. Belangrijk, juist omdat binnen het publiek zich een scheiding lijkt te voltrekken tussen de groep die soepel staat tegenover herbezoek (zodra weer mogelijk) en een groep die steeds terughoudender wordt. Herbezoekers – inmiddels 15% – zijn zeer enthousiast. Zij geven gemiddeld een 8 voor hun bezoekervaring. Anderzijds groeit het aandeel podiumbezoekers dat terughoudend is en pas weer een voorstelling zegt te bezoeken als het vaccin beschikbaar is. Steeds meer bezoekers zien graag nog strengere maatregelen zoals bij de entree temperatuur meten of zelfs het dragen van een mondkapje tijdens de voorstelling. Om ook bij de huiverige groep tegemoet te komen aan het gemis van concert en voorstelling kan nog meer worden ingezet op contact via livestream of online-registratie. Want de voedingsbodem voor het volgen van podiumkunst blijft groeien – inmiddels is het aandeel podiumbezoekers dat het bezoeken van concerten en voorstellingen mist, verder toegenomen tot ruim driekwart van het publiek.